Enerzijds is veerkracht belangrijk voor je welzijn. Anderzijds is ook je 'bril' naar de toekomst belangrijk. En die bril is deels trainbaar. Succesvolle pessimisten en optimisten blijken hierbij de beperkingen van hun bril slim te ondervangen.
De 'week van de werkstress' is door sommigen omgedoopt tot de 'week van het werkplezier'; of vergelijkbare labels. Daarmee wordt terecht de blik wat verbreed.
Want het stimuleren van werkplezier beschermt tegen stress of overbelasting (1). Dit omvat een aantal vaardigheden die ontwikkelbaar zijn. En het is verstandig daar met enige regelmaat aandacht aan te besteden.
De psychologie heeft het daarbij vaak over 'resilience'. Dit begrip is lastig te vertalen, want resilience is net nog wat breder en positiever dan veerkracht. Het is niet alleen veerkracht bij tegenslag, maar ook het verstandig omgaan met de kansen die de toekomst biedt. Het lastige van de toekomst is dat die onbekend is.
Als oplossing daarvoor heeft de mens volgens Harvard 'geluksprof' Daniel Gilbert iets unieks ontwikkeld: onze verbeeldingskracht, waarmee we vrij uitgebreide toekomstscenario's kunnen bedenken (2). Daarbij bedenken/voelen we meteen wat we van een scenario vinden. Dat motiveert ons: zo'n scenario vermijden, of juist niet.
Het interessante is dat deze verbeelding in hoge mate onze keuzes bepaalt. Maar objectief is dit niet. Dit zijn schattingen. Sommige mensen maken deze schattingen bijvoorbeeld structureel vrij optimistisch, of pessimistisch. Dit is in belangrijke mate aangeboren, als onderdeel van je karakter (3). Tegelijk heeft iedere 'bril' zijn eigen voor- en nadelen. De kracht schuilt erin om verstandig te leren omgaan met je karakter. Dat biedt veel winst voor de kansen op een gezond en gelukkig leven (4).
The Longevity Project is een onderzoek dat in 1921 werd gestart, met het levenslang volgen van 1500 veelbelovende Amerikaanse kinderen. Hieruit zijn vele lessen getrokken over gezondheid, geluk en vaardigheden (4).
Wat blijkt een van de belangrijkste risico's voor pessimisten te zijn? (Naast de kracht die ze hebben om problemen vaak eerder te voorzien en voorkomen dan anderen?) Dat is de 'Het heeft toch geen zin' gedachte. Het risico daarvan is dat ze wellicht niet in actie komen, ook waar dit wel handig was geweest. Wat succesvolle, gelukkige pessimisten (die bestaan echt ;-) blijken te leren: wel actief worden en zoeken naar de meest constructieve route voorwaarts (desnoods met kleine stapjes), ook al heb je nog niet het volle vertrouwen dat het goed gaat komen.
Ook optimisten hebben een belangrijk risico (naast de kracht die ze natuurlijk ook hebben om meer kansen te zien dan anderen). Namelijk 'in zeven sloten tegelijk lopen', zelf-overschatting en overbelasting. Qua gezondheid zie je dit terug in relatief veel (dodelijke) ongelukken en problemen door alcohol en roken. Men is ook op dit vlak soms iets te optimistisch. Met bijvoorbeeld 'Ik krijg geen last van dat roken, want ik fiets regelmatig' gedachten. Wat succesvolle optimisten geleerd hebben, is op tijd risicodenkers opzoeken voor een broodnodige reality check. :-)
Referenties:
(1) Bakker, A. B., Schaufeli, W. B., Leiter, M. P., & Taris, T. W. (2008). Work engagement: An emerging concept in occupational health psychology. Work & stress, 22(3), 187-200.
(2) Gilbert, D. T., & Kruis, R. (2009). Stuiten op geluk: hoe geluk gevonden kan worden. Bakker. (Oorspr.: Stumbling on Happiness)
(3) Dijksterhuis, A. (2015). Op naar geluk: de psychologie van een fijn leven. Prometheus.
(4) Friedman, H. S., & Martin, L. R. (2011). The longevity project: surprising discoveries for health and long life from the landmark eight decade study. Hay House, Inc.
Nieuwsbericht: 100% Net Promotor Score HCP bij Aon Regelmatig voegen we nieuwe testimonials toe van onze klanten op onze website. In dat licht zijn we heel blij om te horen dat Aon een 100% Net Promotor Score aan ons geeft (= 100% van de mensen beveelt ons aan).
Lees meerGenoeg Vitamine D, ook in de winter! Hoe krijg ik genoeg vitamine D, want met name in de winter hebben velen van ons een tekort?
Lees meerNieuwsbrief Oktober 2019: Benut de biologie van herstel Onze dagelijks herstel is indrukwekkend. Van vermoeidheid, cellen, weefsels en zelfs (pre)tumoren.
Lees meerWaarom af en toe vervelen zo gezond is! De afgelopen decennia is het aantal prikkels waar we dagelijks aan worden bloot gesteld enorm toegenomen. We hebben het dan ook drukker dan ooit. Wat doet dit met je?
Lees meerNieuwsbrief Juni 2019: De vakantie nodig om bij te komen? Werk-privébalans is een werkwoord. Wat kunnen we leren uit de topsport over piekprestaties, maar ook de balans bewaken?
Lees meerNieuwsbrief Mei 2019: Zien we dieren primair als voedsel? Frans de Waal in zijn nieuwe boek: De laatste eeuw hebben we de deur van onze empathie open gezet naar dieren. En we vinden de bioindustrie steeds minder acceptabel. Dit versterkt een opkomende voedselrevolutie, met meer plantaardig voedsel. Het voordeel: nieuwe opties, die meestal gezonder zijn.
Lees meerHealth klassieker: Hoe verzadigd vet je aderen verstopt (gedurende 4 uur na het eten), en hoe je je aderen ook weer kunt ontstoppen In een verder heel positieve documentaire, twee heel fysieke 'slecht nieuws' beelden die 'iedereen gezien moet hebben als onderdeel van zijn/haar opvoeding', van Dr. Klaper naar aanleiding van zijn ervaringen met hartpatiënten.
Lees meerHealth klassieker: Helaas Pindakaas! Pindakaas is een populair broodbeleg en kan ook heel gezond zijn. Echter, de verschillen qua toevoegingen blijken verrassend groot.
Lees meerNieuwsbrief April 2019: Waarom al die hypes? "Slaap is het belangrijkst voor je gezondheid." Of letten op koolhydraten? Of ademhalen en je stress-systeem? Of work engagement? Of 10.000 stappen per dag? Hypes zijn soms zinvol. Maar vaak ook verwarrend. Hierbij de bomen en het bos.
Lees meerHealth klassieker: Waarom is buikvet ongezond? Het ene vet is het andere niet. Hoe komt het dat visceraal vet (rond de organen) slechter is voor je gezondheid dan subcutaan vet? En hoe verbeter je dit?
Lees meer