Actueel


Waarom af en toe vervelen zo gezond is!

De afgelopen decennia is het aantal prikkels waar we dagelijks aan worden bloot gesteld enorm toegenomen. We hebben het dan ook drukker dan ooit. Wat doet dit met je?

Allostatische overbelasting
Langdurige stress en drukte kunnen zorgen voor allostatische overbelasting. Bij allostatische overbelasting is er sprake van versnelde slijtage van lichaam en brein. Dit kan uiteindelijk leiden tot prestatie- en geheugenverlies met als gevolg een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en een verzwakt immuunsysteem.

Default netwerk
Het is daarom erg belangrijk om af en toe even niets te doen, te pauzeren, of je te vervelen. Zo kan het zogenaamde default netwerk zijn werk doen. Dit is het netwerk van neurale activiteit dat gebruikt wordt op het moment dat we niet gericht zijn op informatie of gebeurtenissen van buitenaf.  

Dit is bijvoorbeeld het geval als je (zonder telefoon of laptop) op iets of iemand wacht, als je onder de douche staat of een stukje wandelt. Tijdens zo’n moment van verveling gaat het default netwerk aan de slag met alle informatie en prikkels die je daarvoor hebt binnen gekregen. De onbewerkte informatie wordt door ons brein verwerkt; er worden verbanden gelegd met eerdere ervaringen en de informatie krijgt betekenis. 

Op zulke momenten kom je ook (onbewust) tot de vraag wat je dromen, behoeftes en verlangens zijn. De antwoorden op deze vragen bepalen wat voor jou zingeving is. Zingeving is naast vitaliteit en flow een voorwaarde voor bevlogenheid. Bevlogen mensen vinden hun werk leuk en houden daarnaast nog energie over om thuis ook leuke dingen te doen!

Dus sluit je webbrowser en doe eens even helemaal niets! :-)

                                                                                                      

Bron:
Boek: Tony Crabbe, Nooit meer te druk, een opgeruimd hoofd in een overvolle wereld, 13e druk, 2017.