Werk-privébalans is een werkwoord. Wat kunnen we leren uit de topsport over piekprestaties, maar ook de balans bewaken?
Ook topsporters hebben een uitdaging qua: maximaal willen pieken, maar tegelijk waken voor overbelasting. Er zijn een paar lessen uit de topsport die ons ook kunnen helpen om onze balans te bewaken in het werkende leven.
Ten eerste is er het inzicht dat herstel-curves een noodzakelijk onderdeel zijn van je prestatie-curve. Men heeft de herstel-curves gemeten van professionele tennisers die ze pakken tijdens hun wedstrijd: in de korte pauzes van 10-15 seconden tussen de rallies. Degenen die de beste herstel-curves vertoonden (hartslag, bloeddruk), bleken ook het vaakst het volgende punt te winnen. En ze kwamen op lange termijn het verst in hun loopbaan (1). Maar hoe vaak pakken wij eigenlijk herstelmomenten tijdens onze werkdag? Terwijl ze toch echt prestatieverhogend zijn?
Ten tweede is het belangrijk om actief te letten op signalen van overbelasting. De meesten van ons hebben een eigen 'vingerafdruk' van patronen waaraan we kunnen herkennen dat we eigenlijk in de zone van chronische overbelasting zijn beland (2). Denk aan: ongeduld, onrust, geirriteerdheid, tics, lunchpauzes overslaan, een extra glas wijn of snack foods aan het eind van de dag, etc. Niet dat 1 van die dingen in isolatie verkeerd is. Het gaat hier om early warning. Wat ook goed werkt, bij atleten en ook voor het werkleven (3): geef jezelf een rapportcijfer voor je energie aan het begin van de dag. Als je merkt dat je in de loop van een maand afglijdt van een 8 richting een 6 of 5, dan wordt het tijd voor structurele oplossingen.
Daarnaast is het natuurlijk ook verstandig om je batterij structureel te vergroten met gezonde voeding, beweging, slaap en mentale weerbaarheid skills, maar dat is voor een andere keer.
Referenties:
(1) Loehr, J., & Schwartz, T. (2001). The making of a corporate athlete. Harvard business review, 79(1), 120-129.
(2) Crabbe, T. (2016). Nooit meer te druk: een opgeruimd hoofd in een overvolle wereld. Luitingh Sijthoff.
(3) Schwartz, T., & McCarthy, C. (2007). Manage your energy, not your time. Harvard business review, 85(10), 63.
Nieuwsbericht: 100% Net Promotor Score HCP bij Aon Regelmatig voegen we nieuwe testimonials toe van onze klanten op onze website. In dat licht zijn we heel blij om te horen dat Aon een 100% Net Promotor Score aan ons geeft (= 100% van de mensen beveelt ons aan).
Lees meerNieuwsbrief November 2019: Werkstress week: Resilience = Veerkracht + Verbeelding Enerzijds is veerkracht belangrijk voor je welzijn. Anderzijds is ook je 'bril' naar de toekomst belangrijk. En die bril is deels trainbaar. Succesvolle pessimisten en optimisten blijken hierbij de beperkingen van hun bril slim te ondervangen.
Lees meerGenoeg Vitamine D, ook in de winter! Hoe krijg ik genoeg vitamine D, want met name in de winter hebben velen van ons een tekort?
Lees meerNieuwsbrief Oktober 2019: Benut de biologie van herstel Onze dagelijks herstel is indrukwekkend. Van vermoeidheid, cellen, weefsels en zelfs (pre)tumoren.
Lees meerWaarom af en toe vervelen zo gezond is! De afgelopen decennia is het aantal prikkels waar we dagelijks aan worden bloot gesteld enorm toegenomen. We hebben het dan ook drukker dan ooit. Wat doet dit met je?
Lees meerNieuwsbrief Mei 2019: Zien we dieren primair als voedsel? Frans de Waal in zijn nieuwe boek: De laatste eeuw hebben we de deur van onze empathie open gezet naar dieren. En we vinden de bioindustrie steeds minder acceptabel. Dit versterkt een opkomende voedselrevolutie, met meer plantaardig voedsel. Het voordeel: nieuwe opties, die meestal gezonder zijn.
Lees meerHealth klassieker: Hoe verzadigd vet je aderen verstopt (gedurende 4 uur na het eten), en hoe je je aderen ook weer kunt ontstoppen In een verder heel positieve documentaire, twee heel fysieke 'slecht nieuws' beelden die 'iedereen gezien moet hebben als onderdeel van zijn/haar opvoeding', van Dr. Klaper naar aanleiding van zijn ervaringen met hartpatiënten.
Lees meerHealth klassieker: Helaas Pindakaas! Pindakaas is een populair broodbeleg en kan ook heel gezond zijn. Echter, de verschillen qua toevoegingen blijken verrassend groot.
Lees meerNieuwsbrief April 2019: Waarom al die hypes? "Slaap is het belangrijkst voor je gezondheid." Of letten op koolhydraten? Of ademhalen en je stress-systeem? Of work engagement? Of 10.000 stappen per dag? Hypes zijn soms zinvol. Maar vaak ook verwarrend. Hierbij de bomen en het bos.
Lees meerHealth klassieker: Waarom is buikvet ongezond? Het ene vet is het andere niet. Hoe komt het dat visceraal vet (rond de organen) slechter is voor je gezondheid dan subcutaan vet? En hoe verbeter je dit?
Lees meer