Actueel


Nieuwsbrief April 2019: Waarom al die hypes?

"Slaap is het belangrijkst voor je gezondheid." Of letten op koolhydraten? Of ademhalen en je stress-systeem? Of work engagement? Of 10.000 stappen per dag? Hypes zijn soms zinvol. Maar vaak ook verwarrend. Hierbij de bomen en het bos.

Het leuke van een nieuwe hype is soms dat het een 'nieuw' aspect van gezondheid aandacht geeft. Het nadeel is de 'overhyped' verhalen.

Natuurlijk zijn slaap of Heart Rate Variability zinvol, maar bijvoorbeeld zo'n 80% van het vroegtijdig uitvallen en overlijden van mensen in Nederland komt nog steeds door kanker en hart-en-vaatziekten. Er zijn goede biologische redenen dat oncologen en cardiologen (en de andere -ologen in onze gezondheidszorg) niet als eerste focussen op je stress-systeem.

Het is nu eenmaal veel kansrijker en (bio)logischer om je hart-en-vaatproblemen weg te sporten en te eten, dan om ze weg te slapen.

En dit is een serieus punt. De meerderheid van de 45+'ers heeft bijv. hart-en-vaat-problemen (en dus moeizame doorbloeding, systemische ontstekingen, meer risico's op andere aandoeningen, verlaagde belastbaarheid etc).

Kortom, als het gaat om de kwaliteit van ons lichaam en ons leven, laten we dan in ieder geval niet vergeten om heel goed te zorgen voor onze biologische BRAVO basics: Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding en Ontspanning. Want daaruit is ruim driekwart van onze gezondheid te voorspellen.

En dan blijken voeding, beweging en 'ontspanning' zeer omvangrijke gedragsdomeinen. Waar een stuk veelzijdiger winst te halen is dan de laatste low-carb etc hypes doen vermoeden.