Actueel


Nieuwsbrief Mei 2019: Zien we dieren primair als voedsel?

Frans de Waal in zijn nieuwe boek: De laatste eeuw hebben we de deur van onze empathie open gezet naar dieren. En we vinden de bioindustrie steeds minder acceptabel. Dit versterkt een opkomende voedselrevolutie, met meer plantaardig voedsel. Het voordeel: nieuwe opties, die meestal gezonder zijn.

Professor Harari schetst de grote lijn ook zeer krachtig in zijn boeken 'Sapiens' en '21 Lessen voor de 21e eeuw' (2, 3).

De mens is zo dominant geworden dat ook in onze dierenwereld een sterke monocultuur ontstaan is. Vrijwel alle dieren van enige omvang die nu leven worden ofwel door ons omarmd (huisdieren en natuurreservaten) ofwel door ons gefokt voor onze consumptie.

Veruit de meest voorkomende (grotere) dieren op aarde op dit moment zijn: runderen, varkens, kippen, schapen, geiten etc. Vrijwel allemaal bedoeld als voedsel voor ons.

Enkele getallen ter illustratie. Van alle zoogdieren, inclusief mensen, die nu leven op aarde bestaat 60% uit vee en huisdieren, 36% zijn wij mensen zelf en slechts 4% (!) zijn wilde dieren.

In natuurseries zien we vaak olifanten, leeuwen of wolven, maar dit vertekent de zaak. Hun aantallen: respectievelijk 500.000, 35.000 en 200.000 levend in het wild. Niet zo veel vergeleken met runderen (1.600.000.000), schapen en geiten (2.000.000.000) of varkens (1.000.000.000). Dat zijn heel wat nullen meer: bijna 10.000x zo veel stuks vee als deze eye-catchers van het WNF (Wereld Natuur Fonds).

De plofkip (biologisch eigenlijk maar 1 diersoort) spant de kroon. Jaarlijks worden er zo'n 60 miljard gefokt en geslacht. Is dit dan de meest succesvolle warmbloedige diersoort (selfish gene theorie)? Of juist de meest betreurenswaardige, volgens de lijn van Frans de Waal (4, 5, 6)?

Samenvattend: is onze bioindustrie niet te ver doorgeslagen, qua dieronvriendelijkheid, milieuschade en ongezondheid? Frans de Waal pleit voor meer dierenempathie. En een grote WHO/Lancet studie eerder dit jaar moedigt ook zeer dringend aan tot een vergelijkbare voedselrevolutie: meer plantaardig, voor onze aarde en voor onze eigen gezondheid (7).

Dus laten we van harte hopen dat onze geopende empathiedeur voor dieren inderdaad tot positieve ontwikkelingen blijft leiden..

Mama's laatste omhelzing

Referenties:

(1) Frans de Waal (2019) Mama's laatste omhelzing, Atlas Uitgeverij.
(2) Harari, Y. N. (2014). Sapiens: A brief history of humankind. Random House. (ook in het Nederlands beschikbaar)
(3) Harari, Y. N. (2018). 21 Lessons for the 21st Century. Random House. (ook in het Nederlands beschikbaar)
(4) https://dekennisvannu.nl/site/artikel/De-dierenbalans-4/6615
(5) https://www.wnf.nl/nieuws/bericht/aantal-wilde-dieren-drastisch-afgenomen.htm
(6) https://www.animalstoday.nl/dominante-mens-levensvormen-verwoest-plofkip-tijdperk/
(7) Willett, W., Rockström, J., Loken, B., Springmann, M., Lang, T., Vermeulen, S., ... & Jonell, M. (2019). Food in the Anthropocene: the EAT–Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems. The Lancet, 393 (10170), 447-492.