Diabetes Health Coach Programma


Regio Leiden: Project ‘Diabetes Omkeren’

Wanneer u besluit mee te doen, is het van groot belang dat uw eigen behandelaar voorafgaand op de hoogte is dat u gaat meedoen. Dit omdat veel van onze patiënten hun diabetes-medicatie sterk kunnen verminderen of zelfs volledig stoppen (zowel insuline als orale medicatie).

Achtergrond
Steeds meer mensen in Nederland worden gediagnosticeerd met diabetes type II. Dit werd vroeger ‘ouderdomssuiker’ genoemd maar blijkt veel meer met leefstijl te maken te hebben. Een groot deel van de behandeling van diabetes type II is gericht op het onder controle houden van de suikerspiegel, wat vaak betekend dat met de jaren de medicatie gebruikt toeneemt. Dit heeft als nadeel dat de complicaties van diabetes type II blijven bestaan.

Uit de wetenschap blijkt dat leefstijl interventies vaak een minstens zo krachtig effect hebben op diabetes type II (omdat het zich richt op de oorzaak) met als grote voordeel dat er veel juist positieve bijwerkingen zijn zoals: minder medicatiegebruik, meer kwaliteit van leven, fitter voelen etc.

Deze leefstijl interventie gaat starten na een succesvolle pilotstudie in samenwerking van ons als Health Coach Programma met onze partners: LUMC, TNO, TU Delft & Hogeschool Leiden. In deze pilot was er na drie weken een gemiddelde afname in insuline medicatie van 80%, zie grafiek.

 

diabetes2

 

Het Diabetes Health Coach Programma

Dit is een programma van een jaar waarin wij u helpen om uw leefstijl aan te passen. Dit zal bestaan uit adviezen en coaching op het gebied van voeding en lichamelijke training gesteund door expert coaches via persoonlijk contact, maar ook via internet (e-coaching), om u zo goed mogelijk te steunen bij het aanpassen van uw leefstijl. Het programma bestaat uit 3 onderdelen:

Intensieve fase (week 1-5). Hierin zal een fysieke meting en startworkshop plaatsvinden, daarnaast zal u 3 dagen per week in groepsverband begeleid trainen en zult u gesprekken met uw coach hebben. Ook vindt er in week 4 een groepsbijeenkomst plaats.
Er zijn enkele tijdelijke leefstijl aanpassingen die kunnen helpen om uw suikerstofwisseling snel te verbeteren. U zult ze invullen in overleg met de coach, mede afhankelijk van uw (gezins)situatie en voorkeuren.

Vervolg fase (week 6-10). U gaat in deze fase verder met begeleid trainen en er zal in week 7 en 10 een groepsbijeenkomst zijn. Ook vindt in week 10 een tussenmeting plaats.
In deze fase gaat u verder met het opbouwen van u nieuwe leefstijlpatroon. Deze zijn gebaseerd op de adviezen van de Harvard Epidemiology and Nutrition Group voor voeding en lichamelijke activiteit.

Doorontwikkeling fase (week 11-50). In deze fase gaat u in groepsverband zelfstandiger verder met training en in praktijk brengen van wat u geleerd heeft, ondersteund met eTools en groepscoaching. In week 50 zal er een groepsbijeenkomst zijn en een fysieke meting.

In de doorontwikkeling fase zult u verder gaan en uitbreiden op wat u in de eerste 2 fasen heeft geleerd. Een zeer belangrijk onderdeel hiervan is dat u leefstijlgewoontes onderhoudt en ontwikkelt die 2 doelen dienen:

 1. Maximaal bijdragen aan gezondheid.
 2. Gezond leven op zo’n manier invullen dat u zo wilt blijven leven, ook over een jaar.
  (Gezond leven als ‘leuk en de moeite waard’, niet als ‘afzien’.)

Het succes van dit programma hangt af van een aantal randzaken zoals uw insulinegevoeligheid, werking van de alvleesklier en het belangrijkste, uw commitment aan dit programma!

Veel plezier en succes gewenst!

Luuk Simons, Directeur Health Coach Program® & senior scientist TU Delft

Bas Gerritsen, Coach & fysiotherapeut. 0654123122

Wouter v/d Heuvel, Coach & fysiotherapeut. 0612724508


Deelnemer testimonial Yvonne Vos:

 • Het Diabetes Health Coach Programma heeft me handvatten gegeven. Zeker door de persoonlijke begeleiding.
 • Het feit dat we in een groep dit programma hebben gedaan was erg leuk, je kon daardoor van elkaar leren en ook zien hoe het bij de anderen ging.
 • Dit was een veel langer en uitgebreider traject dat ik ooit had mee gemaakt, daardoor heb ik me er in gestort. Ik heb er veel baat van gehad, en het heeft me geholpen te stoppen met mijn insuline.
 • Het was fijn dat de coaches goed bereikbaar waren voor vragen, bijvoorbeeld over de menu’s.
 • Ik ben een stuk bewuster wat ik eet, mede door de intensieve begeleiding aan het begin. Als er iets was kon je meteen vragen stellen, en dat gaf focus!
 • Het was fijn dat er echt gekeken werd naar je patronen in plaats van alleen op de suikerwaarde kijken.
 • Voorheen had ik veel ervaring dat er alleen kort naar waarden werd gekeken, en niet echt tijd was om in te gaan op gezonde leefpatronen, want daar was veel te weinig tijd voor en bleef het oppervlakkig.
 • Vaak was het 5 minuten in 3 maanden, dat was nogal een verschil naar 3x per week trainen en coaching. Het grote verschil was ook dat het bij dit programma niet alleen mede delen was, maar echt interacties was.
 • Ondanks dat ik zelf al best sportief was, hebben de trainingen me wel echt geholpen m’n fitheid verder te vergroten. Ook trainen met de groep en medepatiënten werkte erg motiverend.
 • Het diabetes Health Coach Programma is een hele intensieve manier om met jezelf bezig te zijn en grip te krijgen op je waarden op een goed niveau te krijgen en je leefstijl aan te passen. Dit door verantwoord eten en bewegen.
 • Na de intensieve periode ben je meer op je zelf aangewezen, dat maakt het altijd lastiger, maar ik heb wel tools geleerd waardoor het met goed lukt de draad terug op te pakken als dat nodig is. Bijvoorbeeld: als ik merk dat het wat versloft, grijp ik terug naar de ondersteunende materialen die ik heb gekregen.
 • Ik was vrij snel van de insuline af, namelijk al in 4 dagen. Ik spoot niet meer en dat heeft met erg blij gemaakt. Het voelde als een beloning van m’n inzet en echt resultaat!
 • Het programma heeft me blij gemaakt. Het was intensief, m’n bewustwording is flink gestegen.
 • Ik ben vooral dankbaar dat deze kans me geboden is.

Brief voor patiënten.

Brief voor behandelaars.


Wil je meedoen? Meld je hier aan

Deze studie zal gaan starten in september 2017.

Naam:

Geslacht:

Telefoonnummer:

E-mail:

Behandelaar / Huisarts Praktijk: